MIDI – minder werk door muzikale informatie
De naam MIDI (afkorting voor 'Musical Instrument Digital Interface') staat voor een hard- en softwareprotocol dat sinds de jaren 80 als norm voor de elektronische muziek geldt.
MIDI wordt gebruikt om besturingsgegevens voor klanken van instrumenten, synthesizers of geluiden van bijvoorbeeld een controller naar de computer over te dragen. Het signaal wordt echter niet als klank op de computer ontvangen maar er wordt alleen informatie bij de aanslagen van het instrument, toonhoogtes en soundsoorten naar de sequencer overgedragen. De MIDI-gegevens kunnen via interfaces worden overgedragen en direct in een MIDI-editor zoals bijvoorbeeld Samplitude Music Studio worden bewerkt. Dit vereenvoudigt aanzienlijk het componeren, designen en bewerken van muziek met digitale synthesizers in een virtuele studio. Meer informatie over Samplitude Music Studio.
In de sequenzer wordt op basis van MIDI-informatie de toonreeks en de aanslagsterkte gereconstrueerd. Aan de hand van deze MIDI-gegevens kunnen dan verschillende geluiden voor een toonreeks of melodie worden uitgeprobeerd of de overgedragen besturingsgevens van de controller met de juiste software worden bewerkt. In een MIDI-editor, zoals bijvoorbeeld wordt aangeboden door MAGIX Music Maker of Samplitude Music Studio, kunnen de muzikale ideeën worden verfijnd. Geluiden en akkoorden kunnen worden toegevoegd of worden gewist. De flexibiliteit en veelzijdigheid van de geluiden van een controller kunnen door dit proces aanzienlijk worden verhoogd.
De klank van het pianospoor dat met een MIDI-keyboard ingespeeld is, kan zo in een sequencer door een virtuele synthesizer worden afgespeeld en past dan aanzienlijk beter bij eventueel al beschikbare elektronische drumgeluiden. Met het afsluiten van het muzikale project kunnen de MIDI-data via een analoog/digitaal-omzetter ('Audio-Digital-Converter' of ADC) op de geluidskaart als audiosignaal hoorbaar worden gemaakt. Het met de MIDI-editor gemaakte muziekstuk of arrangement kan met het programma Samplitude Music Studio ook in een audiobestand worden omgezet en met de gewenste codec in het juiste audioformaat worden gezet (bijvoorbeeld mp3).
MIDI bij de muziekproductie op de computer
MIDI vormt de basis voor het optimale gebruik van studiosoftware en is voor bijna de gehele muziekproductie op de computer onmisbaar. Een MIDI-controller maakt de eigen studio op de computer compleet en is daarmee een gratis en plaatsbesparend alternatief voor een heel arsenaal van dure hardware-aanvullingen in de vorm van analoge synthesizers of andere studio-apparatuur. Natuurlijk is in Samplitude Music Studio dankzij MIDI ook het muziek maken compleet zonder externe instrumenten mogelijk.