Hoe ontstaan trillende video's?
Video's die rechtstreeks uit de hand worden genomen zonder statief zijn vaak bewogen. Want elke handbeweging, elke trilling, elke ruk wordt direct doorgegeven aan het beeld. Kleine en lichte toestellen zoals smartphones, actioncams of camcorders zijn bijzonder gevoelig voor cameratrillingen. Hierdoor ontstaat het beroemde hand-held camera-effect, dat authentiek lijkt, maar meestal storend is en afleidt van de inhoud.
Hoe kunnen dergelijke trillingen worden voorkomen? Gebruik waar mogelijk een statief voor een stabiel beeld, ook tijdens het opnemen. Als je geen statief bij de hand hebt wanneer je opneemt, verbeter je je video's achteraf op de computer met beeldstabilisatiesoftware.
Video's achteraf stabiliseren is vooral handig als je met een camera uit de hand opneemt.Een statief kan bijna altijd worden gebruikt voor een huwelijksvideo. Maar bij het volgen van bewegende onderwerpen zijn trillende opnamen onvermijdelijk, bijvoorbeeld bij het filmen vanuit een auto, vliegtuig of boot. Bij het filmen met de actioncam of bij opnamen onder speciale omstandigheden - zoals 360-gradenvideo's of onder water - treden trillende beelden op. Vooral bij inzoomen of vanuit bijzondere perspectieven zijn lichte trillingen nauwelijks te vermijden.
Met goede beeldstabilisatiesoftware is dit geen groot probleem. Hierdoor kunnen trillende beelden later op de pc worden omgezet in een vloeiend, stabiel videobeeld. Het principe: eerst zoomt de beeldstabilisatie in op het beeld. Dit creëert wat ruimte aan de randen, die gebruikt wordt voor het vervagen. Vervolgens worden de bewegingen van het videobeeld door de software geanalyseerd en automatisch gecompenseerd. Het ingezoomde deel van het beeld wordt verschoven in de tegenovergestelde richting van de beweging. Het eindresultaat is een stabiel, professioneel ogend beeld.
Dit werkt verbazingwekkend effectief. Afgezien van de rand van het beeld, waar kleinere delen van het beeld door de zoom worden weggesneden, is er geen kwaliteitsverlies. Voor jou als videograaf betekent dit: met betrouwbare beeldstabilisatie kun je ook uit de hand filmen en je volledig concentreren op het filmen. Je verwijdert de ongewenste camerabewegingen later op de pc tijdens de postproductie.
Natuurlijk zijn er ook grenzen aan deze methode: als de camera per ongeluk veel schokt, bijvoorbeeld omdat je tijdens het filmen ergens tegenaan bent gestoten, kan zelfs de beste stabilisatiesoftware niets doen - zo'n trilling moet of in de film blijven of je moet hem er later handmatig uitknippen. Beeldstabilisatie is dus een hulpmiddel voor constante beeldtrillingen en kleine bewegingen die typisch optreden bij opnamen zonder statief, maar niet voor echte pannen.
Video's stabiliseren - tips & trucs
Vanaf nu concentreer je je niet meer op de camera, maar op het onderwerp. Hou hem gewoon vast, hij heeft geen vaste hand nodig.Het maakt niet uit of je filmt met een DSLR, een smartphone of een actioncam. Toch zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het maken van een video-opname om grote trillingen te voorkomen. Maak het filmen gemakkelijker met de volgende tips en trucs:
1. Gebruik een statief voor statische opnamen
De eenvoudigste optie is het gebruik van een statief. Dit garandeert een stabiel beeld zonder schokken en wiebelen. Met goede statieven kun je ook soepel horizontaal en verticaal pannen. Maak je van tevoren vertrouwd met de vele schroeven en instelmogelijkheden van je statief, zodat je de juiste schroef losdraait als je een pan wilt maken.
2. Gebruik gimbal voor dynamische opnamen
Als de camera met het onderwerp mee moet bewegen, kan een statief meestal niet worden gebruikt. Toch is het de moeite waard om de camera ergens aan een beugel te bevestigen. Voor actiecamera's of dronevideo's biedt een gimbal bescherming tegen ongewenste bewegingen. De camera wordt zo opgehangen dat hij automatisch in een loodrechte positie staat. Zo volgt de camera niet elke beweging van het onderwerp en produceert hij stabielere beelden. Gebruik voor camerabewegingen alledaagse voorwerpen zoals een skateboard of een rollator.
3. Neem een stabiele houding aan
Let er bij handsfree filmen op dat je jezelf niet in onnatuurlijke posities brengt. Dit maakt het lichaam onstabiel en zo zijn trillende opnamen onvermijdelijk.
4. Houd de camera dicht bij het lichaam
Houd tijdens het filmen de camera zo dicht mogelijk bij je lichaam om hem te stabiliseren. Een uitgestrekte arm is vatbaarder voor schokken dan een rustende.
5. Het hele lichaam draaien bij pannen
Als je de camera beweegt, beweeg dan het lichaam mee in plaats van alleen met de armen.
6. Zoom zo min mogelijk in bij handsfree opnemen
Zoom indien mogelijk niet in als je uit de vrije hand filmt. Een zoom verandert kleine beeldtrillingen in duidelijk waarneembare trillingen.
7. Kleinere brandpuntsafstand maakt grotere beeldhoek mogelijk
Zorg voor de juiste lens en een zo groot mogelijke beeldhoek. De beeldhoek kan op veel camera's worden geselecteerd in het instellingenmenu. Hoe breder de opnamehoek, hoe minder trillingen in het beeld. Een groothoeklens zorgt er dan ook voor dat kleine schommelingen minder effect hebben.
Videokwaliteit verbeteren
MAGIX Video deluxe is de juiste software om beeld en geluid van zelfgemaakte video's te optimaliseren. Voor het beeld zijn vele professionele optimalisatie-effecten beschikbaar, waarmee je contrast, helderheid, scherpte en kleuren automatisch of handmatig kunt optimaliseren. De kwaliteit van het geluidsspoor kan ook worden verbeterd met diverse audio-cleaning-seffecten zoals DeHisser of DeNoiser, EQ en compressor.
Voor trillende videobeelden beschikt de versie Video deluxe Plus over een bijzonder krachtig hulpmiddel: de plug-in VEGAS Video Stabilization. Met deze plug-in kun je zelfs schijnbaar onbruikbare opnamen redden en er gestabiliseerde video's van hoge kwaliteit van maken - snel, gemakkelijk en gegarandeerd de moeite van het bekijken waard.
Tip: zelfs oude VHS-banden kunnen met MAGIX Video deluxe of het speciale programma Red uw video's! worden gedigitaliseerd en vervolgens gestabiliseerd.
Zo stabiliseer je je video's achteraf op de computer!
- Stapsgewijs
Met het videobewerkingsprogramma MAGIX Video deluxe verbeter je je video's eenvoudig en ongecompliceerd en verrijk je bovendien je films direct met passende achtergrondmuziek en fascinerende special effects. In het volgende gedeelte leggen we uit hoe je je video's achteraf kunt stabiliseren met de beeldontspanner van Video deluxe.
Het videobewerkingsprogramma Video deluxe Plus bevat een zeer krachtige videostabilisatieplug-in van de professionele software VEGAS, waarmee je met een paar muisklikken je trillende beelden automatisch kunt omzetten in een stabiel beeld zonder schokken en wiebelen:
- Open Video deluxe en maak een nieuw project in de startdialoog.
- Sleep je trillende videobestand met drag & drop vanuit de Mediapool naar het projectvenster naar een willekeurig spoor.
- Open in de Mediapool het tabblad 'Effecten', selecteer 'VEGAS Video Stabilization' en klik op 'Effect toepassen' in de effectdialoog.
- Klik op 'Analyseer bewegingsgegevens'.
Dat was het - elke trilling in het videobeeld wordt automatisch gecorrigeerd.